Klumme 16 - Når konflikterne raser i lokalforeningen

Klumme 16 - Når konflikterne raser i lokalforeningen

Der er følelser, engagement og passion på spil i det danske foreningsliv - og derfor går bølgerne en gang i mellem højt i den lokale forening. Men hvad er det, der bringer sindene i kog - og hvordan kan du som foreningsleder arbejde for, at den enorme energi konverteres til noget konstruktivt, der skaber værdi og glæde fremfor åbne skyttegravskrige? Det har Torben skrevet en artikel om på Altinget Civilsamfund, som vi håber, du har lyst til at læse…

Klumme 15 - Er det tid til "Tronskifte" i din lokalforening?

Klumme 15 - Er det tid til "Tronskifte" i din lokalforening?

Mange foreninger har brug for at tale om et generationsskifte og sætte fokus på at få flere nye og yngre kræfter med i bestyrelser og udvalg. Januar er en passende anledning til at tænke over målsætninger og succeskriterier for både personlige og foreningsmæssige mål i det nye år. Foreningsudvikling er et anliggende for alle medlemmer og frivillige i foreningen - og langt de fleste foreninger mødes til generalforsamling i løbet af de næste tre måneder. Sæt de store udviklingsplaner på dagsordenen og få mange flere til at møde op og tage del i debatten ved "årets fest". Alt dette har Torben skrevet om i et indlæg på Altinget Civilsamfund, som du måske har lyst til at læse...

Klumme 14 - Kan kommunen tvinge lokalforeninger til at skabe velfærd?

Klumme 14 - Kan kommunen tvinge lokalforeninger til at skabe velfærd?

Kan kommunen tvinge din lokalforening til at skabe velfærd?

Mange lokalforeninger bidrager til at skabe værdi i lokalsamfundet, byder ind med undervisningsforløb i "den åbne skole" eller er ekstra opmærksomme på at få udsatte målgrupper med i foreningernes stærke fællesskaber. Men det er helt afgørende, at foreningerne gør det af fri vilje og bygger på de frivilliges motivation og engagement. Det handler om gode partnerskaber - og om at kommunen skal investere i at styrke foreningernes kapacitet, og aldrig lade sig friste til at tvinge forpligtelser igennem med trussel om at trække i tilskuddene, hvis ikke foreningen "leverer varen". Det har Torben skrevet et klummeindlæg om på Altinget Civilsamfund.

Klumme 13 - Udbrændt ledelse i lokalforeningen

Klumme 13 - Udbrændt ledelse i lokalforeningen

Udbrændte foreningsledere - det er noget skidt!

Både for den frivillige ildsjæl, det handler om - men også for den forening, som vedkommende står i spidsen for. Mange lokale foreninger er sårbare og har en stor afhængighed af få enkeltpersoner, som trækker et stort læs. Hvis de brænder ud og kaster håndklædet i ringen, så har vi balladen. Derfor er det vigtigt at kigge på foreningslederens motivation og tale om begrebet "selvledelse", hvor man som frivillig foreningsleder er sin egen arbejdsgiver - og ofte kommer til at stille alt for store krav til sig selv. Det har Torben skrevet en klumme om på Altinget Civilsamfund, som du måske har lyst til at læse…

Klumme 12 - Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Klumme 12 - Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Har din forening en "fagforening", der stiller op og tager kampen, hvis kommunen skærer i tilskuddet til din forening? Hvordan styrker du foreningens position i forhold til kommunen og laver alliancer lokalt, der kæmper for bedre vilkår for foreningslivet? Det har Torben skrevet en klumme om på Altinget Civilsamfund. Og illustrationen med pigen er lavet i Bing Image Creator med AI hjælp. 

Klumme 11 - Er der også ballade i din forening?

Klumme 11 - Er der også ballade i din forening?

Er der også ballade i din lokalforening?

TV2 serien "Balladen om kolonihaven" har taget danskerne med storm. Måske er det ikke lige konflikter om pengespillet "døde duer", ukrudt i hækken eller retten til pølser ved arbejdsdagen, der præger din forening. Men så er der sikkert noget andet på spil, som kan bringe følelser og engagement i kog blandt medlemmer og frivillige. Torben har skrevet et klummeindlæg om mangfoldighed i foreningslivet på Altinget Civilsamfund, som du måske har lyst til at læse:

"Balladen om Kolonihaven" - Torben som radioekspert

"Balladen om Kolonihaven" - Torben som radioekspert

"Balladen om kolonihaven" på TV2 er konge-TV og sætter så fint fokus på udfordringerne i det forpligtende fællesskab, som Forenings-Danmark bugner af. Torben fik mulighed for at bidrage som "ekspert" på foreningsliv i Missionen på Radio4, hvor Amalie Bremer og Tony Scott var på jagt efter den gode stemning i kolonihaven. Hør med i linket - Torben er på fra 25:25 og 10 min frem:

Klumme 10 - Få lokalforeningens ønsker med i det kommunale budget

Klumme 10 - Få lokalforeningens ønsker med i det kommunale budget

Drømmer din forening om at få penge fra kommunen til at udvikle aktiviteter eller forbedre faciliteterne? Så er det med at holde sig til nu og synliggøre ønskerne i forbindelse med budgetforhandlingerne i netop din kommune. Og hvis løbet er kørt for i år, så kan det være en god ide at varme op under ønsket frem mod næste års budgetforhandlinger. Det har Torben skrevet en klumme om på Altinget Civilsamfund. Her beskriver han budgetprocessen og giver konkrete bud på hvordan du kan komme igennem med din forenings ønsker. Så: Ud af klubhuset og ind i kampen!

Klumme 9 - Få flere frivillige med i lokalforeningen

Klumme 9 - Få flere frivillige med i lokalforeningen

Mange af de foreninger, vi møder rundt i hele Danmark, giver udtryk for mangel på frivillige hænder for tiden. Det er som om, frivillige er blevet mere opmærksomme på at bruge deres sparsomme frie tid godt. Derfor søger de hellere hen i velfungerende foreninger, i stedet for at tage kampen op der, hvor foreninger er i krise og hænger i laser. Attraktive foreninger skabes gennem fokus på god foreningsledelse, og en vigtig del af dette er at kunne rekruttere, engagere og kontinuerligt motivere frivillige. Det har Torben skrevet om i en klumme på Altinget Civilsamfund:

Klumme 8 - Lettere administration skaber overskud i lokalforeningen

Klumme 8 - Lettere administration skaber overskud i lokalforeningen

Mindre administration og bureaukrati - Mere tid til foreningsliv og fællesskab! Der kan være mange benspænd og tunge arbejdsopgaver i foreningslivet. Men det er også vigtigt at tale kassererfunktionen op og sætte fokus på selv at arbejde mere enkelt med tingene i foreningen. For administration kan aldrig fjernes helt. Det har Torben skrevet en ny klumme om på Altinget Civilsamfund:

Klumme 7 - Foreningernes Fede Faciliteter

Klumme 7 - Foreningernes Fede Faciliteter

Lokalforeninger er afhængige af adgang til gode fysiske rammer både indendørs og udendørs for at kunne skabe de bedste aktiviteter og arrangementer for medlemmer, frivillige og lokalsamfund. Der er rift om de milliarder, som kommunerne anvender på lokaler og lokaletilskud hvert år. Hvad er vigtigt at være opmærksom på, hvis din forening trænger til nye og bedre faciliteter - og hvordan kommer I i gang med opgaven? Det har Torben skrevet om i en ny klumme på Altinget Civilsamfund.

Klumme 6 - Sådan skaber du luft i din lokalforenings pressede økonomi

Klumme 6 - Sådan skaber du luft i din lokalforenings pressede økonomi

Er din lokalforening ramt af stigende priser på el og opvarmning - enten i klubhuset eller indirekte, fordi medlemmerne ikke har råd til at betale kontingent? Så er det måske tid til at få et overblik over foreningens økonomi og skabe lidt mere luft i råderummet ved at skære udgifter ned eller skaffe flere indtægter. Læs med i Torbens artikel på Altinget Civilsamfund

Klumme 5 - Lokalforeninger skal åbne sig over for lokalsamfundet

Klumme 5 - Lokalforeninger skal åbne sig over for lokalsamfundet

Lokalforeninger bliver attraktive, når de åbner op og engagerer sig i udviklingen af et stærkt lokalsamfund. Det handler om at byde andre end medlemmerne indenfor i foreningens kerneaktiviteter og fællesskaber. Men samtidig række ud til andre aktører og kommunen, som i fællesskab forsøger at skabe det bedste lokalområde. Det stiller krav til foreningens ledelse om at have en god kontakt til det lokalpolitiske lag, kommunens nøglepersoner og tæt dialog med de organer, der varetager foreningens interesser. Læs mere i Torbens artikel på Altinget her:

Klumme 4 - Der er kommunikation i ALT i foreningen

Klumme 4 - Der er kommunikation i ALT i foreningen

Har du tænkt over, at der er kommunikation forbundet med ALT, hvad der foregår i din lokalforening? Det gælder fx nye medlemmers første møde med foreningen, uddelegering af opgaver til frivillige eller når en samarbejdspartner besøger jeres hjemmeside. Kommunikation er foreningslederens allervigtigste redskab til at udføre god ledelse og skabe en attraktiv forening. Her kan du læse Torbens klumme om emnet på Altinget Civilsamfund:

Klumme 3 - God ledelse skaber attraktive lokalforeninger

Klumme 3 - God ledelse skaber attraktive lokalforeninger

Torbens tredje klumme på Altinget Civilsamfund handler om, at god ledelse er nøglen til at skabe attraktive lokalforeninger. I artiklen kan du læse om Torbens bud på de tre vigtigste hovedopgaver for en foreningsleder og om Faciliterende ledelse og Anerkendende kommunikation som to helt centrale ledelsestilgange, Torben er særligt optaget af for at skabe attraktive foreninger.

Klumme 2 - Generalforsamlingen er årets fest i foreningen!

Klumme 2 - Generalforsamlingen er årets fest i foreningen!

Torben har lavet en klumme på Altinget Civilsamfund, der sætter fokus på lokalforeningers generalforsamlinger - som gerne skal opleves som årets fest. Det er det sjældent, men ofte en langtrukken forestilling for særlige hårdføre medlemmer… Læs mere om konkrete forslag til at skabe en ny fortælling om arrangementet - og få tips til et indhold, der engagerer deltagerne og skaber en oplevelse af fællesskab og fokus på foreningens fremtid.

Klumme 1 - Den attraktive forening i lokalsamfundet er værd at kæmpe for

Klumme 1 - Den attraktive forening i lokalsamfundet er værd at kæmpe for

Torben har fået mulighed for at skrive en månedlig klumme på Altinget Civilsamfund om udvikling af lokalforeninger. Første klumme sætter fokus på paradokset i, at flere vil nyde lokalforeningens mange tilbud, mens færre vil engagere sig i det lange seje træk med at drive og udvikle foreningen. Så har lokalforeningen overhovedet en fremtid?

Torben elsker at fortælle om sin nye bog...

Torben elsker at fortælle om sin nye bog...

Lektørudtalelse til "Den attraktive forening"

Lektørudtalelse til "Den attraktive forening"

Blandt alle nyudgivne bøger i Danmark vælger DBC at lade en anmelder læse bogen og give en “lektørudtalelse” i ca. 25% af udgivelserne. Sådan en lektørudtalelse har “Den attraktive forening” netop fået og den er meget positiv. Det kan have stor betydning for, om biblioteker og andre aktører vælger at købe bogen hjem og stille den til rådighed for bibliotekets brugere. Som forfatter bliver man glad, når lektøren afslutter sin samlede vurdering af bogen således: “Det er en grundig bog, hvor halvdelen er helliget ledelsesteorier.” og: “Den er velskrevet, letlæst og indbydende” (Lektørudtalelse, DBC, uge 45-2021)

"Den attraktive forening" er landet fra trykkeriet

"Den attraktive forening" er landet fra trykkeriet

Den stolte forfatter kunne med et stort smil på læben modtage første oplag på 2.000 eksemplarer af bogen “Den attraktive forening” fra forlaget. Fire tunger paller med den nye håndbog til foreningsledere om udvikling og ledelse af foreninger er nu klar til at komme ud og arbejde, der hvor foreningslivet findes i hele Danmark. Det er Torben Stenstrups tredje bog og den har været i proces i 2½ år - herunder er en stor del af bogen skrevet gennem fordybelsesophold a’ 7-8 dages varighed i Maribo Kloster og Løgumkloster, hvor Torben finder ro til at få de mange pointer og erfaringer om foreningsliv skrevet ind på computeren.

Læs mere om Den attraktive forening her - og ved at melde dig som modtager af vores nyhedsbrev, kan du også gratis downloade Kapitel 1. God fornøjelse med bogen!